24 ianuarie 2013

TRASEUL PENTRU TURISM ECVESTRU

Traseul pentru turism ecvestru

Ruta: Padoc PNMM-Valea Arsu-VF.Arsu-VF.Saua Mare-VF.Arheuziu-AF.Archizel-VF.Lifante-VF.Pietrele Albe-VF.Mangina-Valea Puturoasa-Padoc PNMM.
Traseul este un circuit de 13 km( ce se parcurge in 3-3<1/2> ore), cu urcusuri si coborasuri domoale, ce strabate piscurile de pe latura sudica a parcului presarata cu poieni de stepa cu stancarii, poeni ce asigura panorame largi asupra Depresiunii Cernei si asupra celorlalte piscuri sudice ale Muntilor Macin.Poienile cu pajisti si stancarie alterneaza cu portiuni de padure si rariste.
Pe acest traseu, turistul calare, plecand de la padocul PNMM, care este intr-o pasune impadurita urmeaza un drum de pamant ce trece printre culturi agricole si vii( VIA ALCOVIN MACIN-aflata intre doua arii protejate : Rezervatia Silvica Dealul Chervantu si PNMM-intr-un cadru natural de poveste), dupa care intra in perimetrul parcului unde intalneste, pe masura ce urca spre varful Arsu, habitate de silvostepa-raristi de stejar pufos, mojdrean, par argintiu si carpinita, pajisti de stepa si asociatii saxicole pe piscuri. Coborarea se face printre podgoriile de vita nobila(Podgoria Sarica Niculitel- Plaiul Viticol Cerna, apartinand ALCOVIN Macin), care acopera bazinul vaii Puturoasa.
Cele mai importante specii pe care le putem gasi pe acest traseu sunt : plante-Clopotelul dobrogean(Campanula romanica), Garofita pitica(Dianthus nardiformis),Deditei(Pulsatila balcana) ; fluturi endemici: Polia cherrug, Chersotis laeta macini si Chersotis fibriola niculescui ; reptile : Testoasa dobrogeana(Testudo graeca ibera), Gusterul dobrogean(Lacerta trilineata), Soparlita de frunzar(Ablefarus kitaibelii), Soparla de stepa(Podacris taurica) ; pasari protejate la nivel international-sorecarul mare(Buteo ruffinus), pietrarul(Oenanthe isabelina), existent la limita vestica a arealului mondial, mierla de piatra(Monticola saxatilis), pitigoiul de livada(Parus lugubris) ; mamifere : Cerb carpatin(Cervus elaphus), jderul de piatra(Martes foina), jderul de copac(Martes martes), Sacalul auriu(Canis aureus).

Sursa : GHID TURISTIC P.N.M.M.publicat in cadrul proiectului : GEF/UNDP#47111
         Momentan din sursele pe care le detin, exista 5 cai echipati cu sha, iar calaretului ii se incredinteaza o casca de protectie. Deplasarea se face cu un ghid, tot din cadrul parcului. Costul este de aprox. 15 ron/pers./ora., iar traseul dureaza aproape 4 ore. Se anunta inainte resposabilul de padoc.

Traseu-ecvestru.jpg
 
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu