22 ianuarie 2013

MANASTIREA CELIC DERE

Mănăstirea Celic Dere

 
 
 
 
Situată pe valea pârâului Celic, de la care şi-a luat şi numele, mănăstirea deţine icoane unicat, la care pelerinii vin să se închine cu mare nădejde în puterea dumnezeiască.
O astfel de icoană este icoana făcătoare de minuni a Domnului nostru Iisus Hristos, adusă aici pe la 1806 – 1812, cunoscută şi sub numele de “Icoana care se curaţă singură” deoarece la un moment dat era înnegrită de trecerea timpului, dar apoi, ca o minune, chipul Mîntuitorului s-a luminat în parte.
Legenda locului spune că icoana a fost adusă de un soldat care le-a spus călugărilor că, deşi este înnegrită, ea se va curăţa, iar ochii lui Hristos se vor deschide. La aproape 200 de ani de la acel moment, icoana s-a luminat pe mai bine de jumătate din suprafaţă.
Creştinismul, pentru noi românii, a început în ţinuturile Dobrogei, pe pămîntul pe care Apostolul Andrei a păşit pentru prima dată.
“Născută într-un vis”, Mănăstirea Celic Dere, centru al ortodoxismului, este ţesută în legende şi poveşti, iar liniştea și frumuseţea idilică a locului te poartă cu gândul către moştenirea şi continuarea tradiţiilor monahale dobrogene.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu