22 ianuarie 2013

CETATEA TROESMIS

 

Cetatea Troesmis

 
 
 
Făcând parte din fortificaţiile care aveau săinfluenţeze istoria regiunii pentru totdeauna, Troesmis, mai aproape de figurile regilor şi împăraţilor al căror nume a intrat în legendă,face din Dobrogea un ţinut cosmopolit, un loc de interacţiune al atâtor popoare înfloritoare.
În preajma anului 100 e.n. devine centru militar roman. Ulterior, între Cetatea de Est şi cea de Vest se dezvoltă o comunitate de meşteşugari si negustori.
Primele săpături au fost făcute în 1864-1865, însă ruinele cetăţii nu au fost cercetate pe întreaga lor suprafaţă, fiind scoase la iveală trei valuri de apărare, un canal, două apeducte, turnuri în formă de potcoavă la colţuri, două bazilici creştine şi zidurile mai multor edificii.
Situată pe malul braţului Măcin al Dunării, în dreptul localităţii Turcoaia, Troesmis a fost de-a lungul întregii perioade antice un important punct strategic, cea mai veche menţiune a sa fiind în Ponticele lui Ovidius. Apoi este menţionată de către Ptolemeu, ca fiind un lagăr al legiunii a V-a Macedonică.
Troesmis este un loc plin de vrajă în special în serile de vară, un loc încărcat de semnificaţii istorice, un colţ de lume minunat, care merită văzut.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu