22 ianuarie 2013

CETATEA ARRUBIUM

Cetatea Arrubium

 
 
 
 
 
Ruinele castrului militar roman Arrubium se situeazăpe teritoriul oraşului Măcin în partea de nord-vest.
Atestată documentar pentru prima dată în jurul anului 100 e.n. în două diplome militare, când împăratul roman Traian pregăteşte întreaga Dobroge ca o tabără de atac împotriva lui Decebal. Este menţionată prezenţa la Arrubium a unei unităţi romane auxiliară formată din populaţia tracică din regiunea Dardania, dardanii. Denumirea
fortificaţiei este incertă, posibil fiind de provenienţă celtică.
Un stâlp militar din vremea lui Diocletianus dovedeşte refacerea drumului ce lega cetatea de alte centre din provincie. Cetatea îşi încetează funcţia urbană în sec. VII; în sec. X – XI,pe promontoriu s-a constituit o aşezare medievală timpurie.
O serie de inscripţii, tezaure monetare din aur şi argint, ţigle, stâlpi militari şi altele descoperite aici, împreună cu izvoarele istorice ale vremii (“Notitia Digninatum”, “Itinerarium Antonini”, harta “Tabula Peutingeriana”, descrierea “Cosmographia”) ne vorbesc de fortificaţia militară şi de viaţa economică înfloritoare a cetăţii Arrubium.
Cea mai uşoară cale de acces este din centrul oraşului Măcin, înspre nord-vest, spre braţul Dunării Măcin, la periferia orașului, pe strada Democrației.
Tot în localitatea Măcin se mai pot vizita: Geamia din Măcin şi şcoala Veche din Măcin.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu