21 ianuarie 2013


IZVORUL TAMADUIRII

 

In prima zi de vineri, dupa Duminica Pastelui, crestinii praznuiesc sarbatoarea numita Izvorul Tamaduirii. Macinenii au ales, de foarte multi ani sa marcheze acest eveniment prin iesiri si procesiuni religioase la poalele Muntilor Macinului, in locul numit Fantana de Leac.
Am gasit intr-o monografie, intitulata « Macinul si imprejurimile sale », scrisa in anul 1930, de N.C.Munteanu Sculeni, un paragraf care se referea la locul in care se desfasura aceasta sarbatoare, numit Fantana de Leac. Autorul ne spune ca : ‘ In fiecare an de Isvorul Tamaduirii toti macinenii cu preotii in frunte, ies la fantana unde petrec toata ziua in pelerinaj. ‘
Reda si o poveste preluata de la P. Mihailov. « Acum vreo 150 de ani, se zice ca traia in satul unde azi se gaseste Macinul, un cioban batran si bogat Stroe, roman de’o evlavie si teama de cel A-tot-puternic, de nu s’o mai pomenit. De aceea poate si Dumnezeu il inzestra cu o avere frumoasa si la batranete pentru a-l ferici ii darui o fata.
Nu dupa mult timp fetita ramase orfana intai de tata si apoi de mama. Ultimile cuvinte ale batranei catre odorul ei scump, fura crestineasca povata : « sa fii mama cuminte si cu credinta in Dumnezeu, singurul tau sprijin ». De la moartea mamei sale, fata urma cu sfintenie povata mamei sale, lasata cu limba de moarte. Pe strada nu iesea decat foarte rar. De vorbit nu statea cu nimeni, iar copiii de seama ei o priveau cu teama. Satul o poreclise « sfanta lui Stroe ». Nu implinise 18 ani. Intr-o vara secetoasa, frigurile secerau pe capete copiii satului. Oamenii cei pacatosi incepura sa se gandeasca serios si prin posturi si rugaciuni sa se roage lui Dumnezeu. Totul era fara rezultat. Intr’una din cislele copiilor satului, unul din ei atribui vina acestui blestem fiicei lui Stroe. Toti strigara in cor : Da, fiica lui Stroe este cauza, ea este vrajitoarea !
Seara cand cocosii fac a doua strigare, trei tarani se strecoara in curtea paraginita a lui Stroe si patrunzand in casa, se napustira asupra tinerei fete pe care legand-o, o dusera, prin besna noptii, in muntii de la marginea satului, omorand-o si ingropand-o.
A doua zidimineata, din locul unde a fost ingropata fiica lui Stroe, a tasnit un izvor, cu apa rece si limpede, binecuvantat de D-zeu, cu darul miraculos de a vindeca pe toti cei bolnavi ce se vor spala cu apa lui. »

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu