22 ianuarie 2013

BISERICA SFANTUL ATANASIE

Biserica Sfântul Atanasie

 
 
În localitatea Niculițel, amplasatăpe drumul spre Valea Teilor, bisericuţa solitară, este unul din cele mai vechi lăcaşuri de cult dinţara noastră.
Înconjurată de nuci bătrâni, veche din a doua jumătate a secolului al XIII-lea, biserica a servit drept capelă de curte feudală a unui conducător local, fapt ce-i conferă semnificaţie istorică, pe lângă cea arhitecturală, dată de construcţia deosebit de frumoasă, cu ferestre mici şi un decor ce-ti aminteşte de vremuri demult apuse.
Biserica prezintă turlă hexagonală, faţade decorate cu firide pe toată înălţimea, iar la interior mai păstrează încă fragmente din pictura originală. Corpul alungit este ritmat pe faţadele laterale de succesiunea unor firide înalte, decor obişnuit numai pentru o biserică veche. Întrând în biserică, se coboară mai multe trepte, aproape un metru, dovadă a modificării nivelului vechi de calcare.
Aşadar, nu ezitaţi vizitarea unui monument de remarcabilă valoare istorică şi arhitectura-artistică, grăitoare mărturie a trecutului Dobrogei.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu