24 ianuarie 2013

TRASEU CICLIOTURISTIC PRICOPAN,LA...PEDALA


TRASEUL CICLOTURISTIC PRICOPAN, LA… PEDALA
(Muntii Macinului)

 
 
"Articol publicat de domnul Dan Jalea pe forum Macin"
 
De cativa ani sunt fun (practicant) al mersului pe bicicleta, promovez aceasta activitate, lupt pentru infiintarea unor trasee cicloturistice si-mi doresc din tot sufletul sa conving autoritatile de beneficiile construirii unei piste pentru biciclete, in zona.
S-au implinit deja 4 ani de cand fac lobby pentru amenajarea unui astfel de traseu pe soseaua ce leaga orasul Macin de comuna Smardan, sosea ce urmeaza cursul bratului vechi al Dunarii, o mica Delta al carei pitoresc este greu de redat in cuvinte. Localitatea Smardan este punct de trecere cu bacul spre 2 orase vecine importante, respectiv Braila si Galati. Acest traseu, pe langa faptul ca ar oferi macinenilor si celor din localitaile limitrofe o posibilitate de relaxare, ar facilita atragerea locuitorilor braileni si galateni iubitori de natura si miscare, spre Parcul National Muntii Macinului, o alta bogatie locala, insuficient promovata.
Initiativa mea a fost salutata de doua asociatii de profil, Asociatia Bate Saua sa Priceapa Iapa si Asociatia Vello Bello (replica feminina a sustinatorilor mersului pe bicicleta). Prin amenajarea unei retele de trasee cicloturistice in zona Muntilor Macinului, reprezentantii Parcului National Muntii Macinului au facut un prim pas, concret de aceasta data, in aceeasi directie. Dificultatea retelei variaza pe diferite portiuni, adresandu-se atat celor cu pregatire medie cat si expertilor, dupa caz.
Un ghid, editat din initiativa aceleeasi institutii, familiariza cititorul cu principalele specii endemice de plante si animale intalnite in zona si avea incorporata o harta, cu indicarea traseelor amintite. Din pacate, din cauza lipsei fondurilor necesare, circuitul a ramas nemarcat.
Exista insa si raze de speranta! Unii agenti economici din zona, cum este cazul firmei SC ALCOVIN SRL din Macin, s-au implicat, sponsorizand realizarea acestor marcaje. Astfel, primavara anului 2011 va aduce cu sine, sper, primul traseu marcat, PRICOPANUL. Mai mult chiar, reprezentantii firmei amintite au fost de acord sa primeasca in custodie la sediul firmei (punct de control-poarta) si sa distribuie celor interesati, harti cu traseele din parc, CD-uri, ghiduri si alte materiale informative. Un amanunt ce merita retinut este acela ca firma ALCOVIN SRL (http://www.curtearegala.ro) isi are sediul chiar pe acest traseu, la doar 300 m de la soseaua principala (DN22), sosea ce face legatura intre orasele Braila si Tulcea.
Doresc sa mentionez, in acest context, lipsa totala de interes a autoritatilor locale si judetene pentru proiect. Am primit insa cu optimism vestea ca Ministerul Turismului isi propune sa realizeze, incepand cu anul 2011, o retea nationala de cicloturism. Sper ca si zona noastra va fi prinsa in circuit!
Am inceput acest material cu intentia clara de a va prezenta traseul pe care-l promovez, “pedala cu pedala”, incercand sa va ajut sa faceti o conexiune imaginara cu celelalte trasee din Parcul National Muntii Macinului. Atat prezentarea mea cat si imaginile care-o vor insoti, vor fi postate pe forum.macin.ro, in mai multe episoade, deoarece timpul meu liber este limitat si nu-mi permite o altfel de abordare. Eventualele obiectii, observatii sau comentarii, le astept pe urmatoarele adrese de mail: danjalea@clicknet.ro, danjalea@gmail.com, danjalea@yahoo.com sau direct pe messenger, la ID-ul: danjalea. Justific aceasta rugaminte prin necesitatea existentei unei continuitati si a unei coerente a episoadelor pe care le-am promis.


La nici 300 m de la intersectia DN22 cu traseul ce ne poarta pasii spre Muntii Macinului, firma ALCOVIN SRL Macin ne intampina ca o gazda primitoare. Vei gasi aici materiale informative despre zona, te vei putea odihni si-ti vei putea potoli setea cu o cana de apa rece, de izvor. Apa este adusa de la peste 100 m adincime, cu ajutorul unui put forat in apropierea muntelui.
Daca ai bagaje, le poti lasa in siguranta tot aici si iti poti parca autoturismul in siguranta (in cazul in care ai venit cu bicicleta pe portbagaj). Firma are paza permanenta, asa ca poti pleca linistit in drumetie!
Si pentru cei pe care apa rece de izvor nu i-a convins, adaug faptul ca firma poate organiza degustari de vinuri in cele doua crame destinate evenimentelor de acest gen, ajustate profilului sportiv al cicloturistilor (doar 4 dintre cele mai bune soiuri de vin, cate 50 gr., insotite de minigustari). Nu va faceti griji! Varianta cea mea scurta a traseului dureaza aproximativ 2 ore si este in afara drumurilor publice. Ambele crame sunt amenajate in stil rustic iar ambientul si organizarea te vor ajuta sa nu regreti decizia de a face un mic popas. Totusi, intentia de a savura placerea unei degustari sau chiar simpla vizitare a firmei, trebuie anuntate din timp. Datele de contact le gasiti pe http://www.curtearegala.ro.
Daca te gandesti ce vei face in cazul unei defectiuni a “inaripatei” sau al unui mic accident? Desi nu exista un service specific, veti gasi in localitate o persoana priceputa apelind-o la nr. de telefon 0742 775278 begin_of_the_skype_highlighting GRATUIT 0742 775278 end_of_the_skype_highlighting(Vasile Ion). In caz ca uitati numarul sau nu l-ati notat inainte de plecare, intrebati portarul firmei ALCOVIN SRL.
La nici 100 m de la poarta firmei, urmand drumul spre munte, va trebui sa cotiti spre stanga, asa cum va avertizeaza si indicatorul. Alegand drumul drept veti ajunge in acelasi loc dar in apropierea muntelui va trebui sa traversati un canal de irigatii dezafectat.
Drumul este de tara, neasfaltat, fara circulatie rutiera, peisajul montan fiind tot timpul deschis vederii iar traseul serpuieste printre terenuri acoperite de culturi agricole sau vita-de-vie hibrida.
Pedaland linistit de-a lungul canalului de irigatie dezafectat, curand te vei apropia de Manastirea Izvorul Tamaduirii, o ctitorie tanara, frumos amenajata si asezata prietenos, la poalele unei paduri. Ajuns aici, ai doua posibilitati: sa vizitezi manastirea sau sa mai mergi inca 100 m prin padure (in aceeasi directie) si sa te racoresti cu apa din Izvorul Tamduirii. Le poti face pe amandoua!
Povestea acestui izvor vechi, descoperit de macineni si amenajat cu multi ani in urma, o gasesti accesand linkul :
stiri-si-evenimente-f12/izvorul-tamaduirii-2010-t595.html


Macinenii se aduna in jurul izvorului cu apa rece la sarbatoarea al carei nume il poarta, veselindu-se si poposind la un gratar.
Daca te tin puterile, poti lua bicileta in spate si sa te avanti pe traseul Pricopan, pana in locul numit Vf.Caramalau ; coboara, apoi, pe sub Vf.Vraju in saua Serparu. Acolo te intersectezi cu traseul de cicloturism si pe el se poate cobora in poiana, la Bordei. Se iese in drumul principal . De aici, poti coti spre Jijila(in stanga) si Greci(in dreapta).
Recunosc, nu am incercat inca acest traseu, preferandu-l pe cel de la poalele muntelui, cotind la dreapta, pe langa manastire, catre cariera de piatra. Dar, cine stie, poate-l veti parcurge voi, inaintea mea si-mi veti scrie!
Drumul ce urmeaza poala muntelui, masoara cca 1 km, e drept, acoperit cu nisip si piatra tasata, pe care bicicleta alearga aproape singura.
Ajunsi in dreptul carierei, ceva mai departe de drum vei zari o stana de capre. Chiar daca uneori caiini din jurul stanii te vor anunta ca, acolo ei sunt stapanii, nu mi s-a intamplat niciodata sa ma atace sau sa se apropie.
Odata depasita cariera de piatra, incepe sa se prefigureze traseul Suluk, care traverseaza muntele. Il poti face cu bicicleta “la picior”, fara sa fie nevoie s-o cari in spate. Personal, prefer sa tin drumul drept, catre comun Greci (pe langa munte).
Traseul Suluk este marcat si incepe cu o proprietate private, pe amplasamentul fostei Regii a Tutunului. Acolo iti poti instala cortul dar dupa ce-l vei anunta pe proprietar (Vasile Badilas, tel.0745065098). Fiind si ranger al Parcului National Muntii Macinului, el iti poate furniza si informatii valoroase despre zona.
Pe parcurs vei intalni la tot pasul popandai, din cand in cand cate o broasca testoasa, gusteri si sopirlite grabite, fluturi de toate culorile iar, cu putin noroc, vei zari si fazani sau iepuri de camp.

 Ca impatimit al mersului pe bicicleta, incerc de vreo 3 ani sa fac lobby pentru infiintarea unui traseu cicloturistic intre Smardan si Macin. Cum bine cunoasteti, zona, pe partea dinspre Dunare, e superba(chiar si iarna). Atat vegetatia cat si pasarile sunt asemantoare celor care se gasesc si in Delta. Multi dintre turistii care ajung pentru prima data la noi, cum trec cu bacul la Smardan, au impresia ca au ajuns deja in Delta. Cei care cunosc ruta, au observat ca pe mare parte din traseu, soseaua se poate largi cca. 1m-1.5m; cat este necesar pentru a realiza o pista cicloturistica. Avand un contact permanent cu cei de la Parcul National M-tii Macinului, acestia, receptivi la mesaj, au si realizat o harta cu traseul cicloturistic montan. Mai trebuie sa asiguram si legatura dinspre Braila-Galati, respectiv ruta Smardan-Macin. Am realizat un c.d., cu materiale informative despre mersul pe bicicleta si posibilul traseu, pe care l-am dat diverselor persoane si personalitati cu care am intrat in contact. Eu sper, ca impreuna, ne vom putea face auziti, cei care iubim miscarea in aer liber, iubim natura, dorim sa atragem turisti in zona. Va invit pe acestia, sa folosim orice ocazie, pentru a ne face cunoscuta dorinta. Celor interesati, le pun la dispozitie, gratuit acest c.d. Scrieti-mi pe danjalea@clicknet.ro , danjalea@gmail.com, mess ID: danjalea ! Am sa incerc, cu ajutorul lui Marian, sa postez cateva fotografii sugestive.

 Peisajul si patrimoniul natural din Muntii Macin pot fi admirate prin practicarea cicloturismului. In acest sens in zona parcului sunt avizate trasee de cicloturism(conform hartii) de dificultate medie care unesc comunitatile invecinate parcului pe drumuri preexistente. »
Sursa : Ghidul Turistic –Parcul National M-tii Macinului-
Proiectul GEF/UNDP#47111. editia 2009.

Trasee de cicloturism.jpg
 
IMG_3209.jpg

Un comentariu: